V třetím červnovém týdnu zažila restaurace Sleťák nebývalý nápor hladových krků. Obsluhovala totiž krom veřejnosti hned tři příměstské tábory a teď se chystá na pětitýdenní maraton v rámci Léta kladenských dětí, kterého se celkem zúčastní více než 450 malých a odrůstajících sportovců.
Taneční centrum R. A. K., tenisový SK či A. C. Tepo Kladno naplánovaly své kempy a příměstské tábory do týdne od 13. do 17. července a krom sportovišť, jako například atletického oválu, plaveckého bazénu, tenisových kurtů či sportovní haly, využívaly také služeb restaurace Sleťák, která jim po celý týden zajišťovala stravování.
„Jsme moc rádi, že jsme za několik let získali důvěru mnoha klubů, které spolupracují se Sportovními areály města Kladna a stravují se u nás,“ říká manažer restaurace Sleťák Lukáš Starý a podotýká: „Je to pro nás trochu zátěžový test, protože v relativně krátké době, ještě ke všemu v době obědů, musíme protočit velké množství dětí, ať už v restauraci nebo konferenční místnosti.“
Pro potřeby příměstských táborů totiž restaurace ve spolupráci s hotelem vyčlenila zvláštní místo v konferenčním sále, který dočasně přeměnila v jídelnu. To vše za plného provozu, při němž zůstala restaurace plně otevřená i veřejnosti. Vaření ve větším objemu nově usnadňují dva konvektomaty pořízené za podpory města Kladna.
„Samozřejmě jsme museli výrazně posílit směny,“ říká Starý. „Zatímco běžný provoz bez problému zvládáme na place ve dvou lidech, momentálně využíváme pomoci brigádníků, kteří musí obsloužit dvě až tři místa. Obsluhují děti jednak v restauraci a jednak v konferenčním sále. Část se stará o ostatní hosty restaurace. Myslím, že před dvěma roky by ještě bylo při takovémto zátěžovém testu nutné restauraci uzavřít pro veřejnost, protože bychom nebyli schopni to zvládnout, ale postupným každoročním navyšováním jsme se dopracovali do stavu, kde jsme schopni pracovat i v takto silném náporu.“
A podle hostů zvládá personál situaci na jedničku. „Stravování je perfektní. V jednu hodinu je vždy všechno nachystané a výdej je rychlý. Po vzoru školní jídelny si děti nejprve dají polévku, potom si jdou pro hlavní jídlo, které je výborné,“ pochvaloval si obědy v restauraci Sleťák Jan Kravec z Tanečního centra R. A. K., které v minulém týdnu na Sletišti pořádalo jeden ze svých příměstských táborů.
Spokojeni byli i atleti z A. C. Tepo Kladno, jejichž předseda Jiří Klesnil si pochvaloval kvalitní stravu za rozumné peníze, a tenisté z SK Kladno, kteří se dle slov trenéra Jana Moravce vracejí do restaurace Sleťák opakovaně.
„Co se jídelníčku týká, víme, že děti jsou trošku vybíravější, takže se snažíme méně kořenit a vyvarovat se tučných jídel – i proto, že mají nabitý sportovní program a potřebují oběd snadno strávit. Takovou vděčnou klasikou jsou pro ně těstoviny nebo třeba kuřecí plátek s rýží. Pokud už jim podáváme něco smaženého, třeba řízek, který je velmi oblíbený, dáváme ho s bramborami nebo kaší, nikdy ne s hranolky,“ říká Lukáš Starý, jehož kuchyni po zatěžkávací zkoušce čeká pětitýdenní maraton v podobě Léta kladenských dětí, pro nějž taktéž zajišťuje stravování.
„V případě Léta kladenských dětí nám ale výrazně usnadní práci fakt, že výdejem jídla jsou pověřeni brigádníci, které si řídí vedení příměstského tábora. My jídlo uvaříme, ale výdej probíhá mimo restauraci v jídelně Kladenské sportovní haly,“ dodává Starý.
„Zakládáme si na tom, že jsme pro sportovní kluby přirozenou první volbou. Že nemusí vyhledávat jiná stravovací zařízení, ale chodí k nám na Sleťák. V poslední době se nám daří restauraci zkonsolidovat a dát jí nový směr,“ říká jednatel Sportovních areálů města Kladna Jiří Chvojka a podotýká: „Necítíme se být ostatním restauracím konkurencí, to ani není a nemělo by být naším prvotním úmyslem. My poskytujeme službu. Zajišťujeme to, o čem jsme přesvědčeni, že by jiní stěží zvládli. Obsloužit desítky dětí není snadné, ne každý na to má kapacitu. My to dokážeme, protože jsme schopni využít prostorů hotelu, čímž umožníme restauraci zůstat v plném provozu i při souběhu tří příměstských táborů – jako tomu bylo v minulém týdnu. Věříme, a zpětná vazba od klubů tomu odpovídá, že dokážeme nabídnout kvalitu za rozumnou cenu, aniž bychom ji podstřelili.“